... А в тялото има 2 танцуващи човека...



Най-после пречистих аурата си, за да драсна ред,обвит във вълнение и приятна възбуда от втория филм на Иван Вирипаев, с когото май сме наборчета:)))Лентата "Кислород" е филмовият отговор на режисьора към личния му, авторски текст. Няма да забравя онези чудни години,когато в Театър 199 се завъртяха като винил два Кислорода - на режисьора Галин Стоев и на Вирипаев с негово участие. Галин притежава онази пропускливост и интуиция, с която досега най-вярно и искрено се интерпретира в БГ творчеството на Вирипаев. Да се опиташ да усетиш Вирипаев е нужно да си встрани от конвенционалното, да излъчваш стрийт стайлинга на дишане, да си като хашлак, който обхожда с ръце в джобовете света. Героите на Вирипаев са чувствителни и според мен основната им драма е в това, че са млади. Нека под млади да се разбира-лишени от социални примеси, англичаните имат думичката PURE...,която някак си се доближава до мелодията на героите.

"Кислород"- 10 песни, 10 библейски заповеди, 10 малки негърчета, туптящо изтърбушващи социалните норми и изкуствено насаждания морал...Момиче и момче в аквариума на звукозаписно студио...и полетът на атомите. Актьорите играят историята на Саша от прованса и девойката Саша от Москва. Същите стоят и зад стъклото на звукозаписния аквариум. Различни са дължините и цвета на косите им...Рижавото се гарнира с подстрижка нула номер и после следва рапът на арабския свят...рапът на силния стаф, наречен любов, наречен КИСЛОРОД, наречен Бог, наречен Космос, наречен... Филмът е уникален-причините са повече от една... Трябва просто да му се "пуснеш"...тогава ще разбереш защо танцът на лудите човечета е в състояние да те излекува от летаргията на чувствата и да те отведе на ЛУНАТА:))) то е като да си алергичен към канабис и да си принуден да живееш насред поле от канабис:)))

Забравете, че сте наясно с киното, забравете, че сте на "ти" с театъра, забравете себе си и бъдете млади, дайте право на КИСЛОРОДА да прочисти праха в мозъка... Бъдете поне веднъж диви и истински, затова става дума...Другото е въглероден двоукис, бейби:)))

КИСЛОРОД в ролите:Каролина Грушка, Алексей Филимонов, Варвара Воецкова, Юлия Снигир
Продуценти - Вадим Горянинов, Леонид Лебедев, Валери Тодоровски

Продукция - Krasnaya Strela
Световен разпространител - Krasnaya Strela - Red Arrow Company

Награди и номинации
Сочи ’09 – Награда на руската критика


прожекции в рамките на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ:


05.03.2010
Одеон - 21:30;
06.03.2010
Дом на киното - 22:30;
08.03.2010
Euro Cinema - 21:00;

Популярни публикации