вторник, 1 ноември 2011 г.

Getting any?” – японска версия на абсурда в стил ТЕДИ МОСКОВ?специално за ПЪТЕВОДИТЕЛ НА КУЛТУРНИЯ СТОПАДЖИЯ

 

Getting any?” – японска версия на абсурда в стил ТЕДИ МОСКОВ?

С „Всички ли го правите?” завършват кинопътешествията на японските дни във Варна, зала „Европа”на ФКЦ,  2 ноември,  20.00 часа.

Първо и важно условие да имаш успех сред жените е: притежанието на лек автомобил. Началото на „ВСИЧКИ ЛИ ГО ПРАВИТЕ?” – щура, авторска комедия на Такеши Китано започва с реклама на марка лек автомобил, която провокира Асао да открие истината за забранения плод- гарантираният секс се случва само и единствено в лек автомобил! Така той си купува няколко автомобила, продава телесните органи на дядо си, става актьор, търсач на съкровища, килър, участник в научни експерименти, невидим, гигантска муха, за да удовлетвори едно желание.

През 1994 г. след като се е утвърдил като режисьор и актьор на филми за якудза и ленти, посветени на проблемите на младите, Такеши Китано иронизира във „Всички ли го правите?” легендарния  сляп самурай ЗАТОИЧИ.  Десетилетие след тази идея Китано прави филм с подобно заглавие - носител на две награди във Венеция 2003 – за режисура и на публиката, и на отличие от Торонто 2003 – наградата на публиката.

Във „Всички ли го правите?” в ролята на слепия самурай се пробва и нашият познайник  Асао, който по погрешка вместо с пръчица се дуелира с черпак, изпълнен с миризливи „благовония”, отделящи се при богато похапване с приятели. В друг фрагмент от филма на Китано ловците на духове, (заиграване с американско кино- заглавие) посещават женска баня, защото са гей...

„Всички ли го правите?” е невероятна комедия, наподобяваща абсурдите на деня и без да подозира, Такеши Китано е сътворил своя японска „Улицата”, в която традиция и съвремие се шамаросват до припадък...Както е и при Теди Москов. Фантасмагориите продължават с присъствието на двама учени-експериментатори, мечтаещи за Нобелова награда, които хипнотизират пациенти с монолога на Хамлет и команда по негово съдържание: „Умри, заспи, не повече...”

На финала на личната драма за неосъществения си екзистенциален копнеж Асао се трансформира в ужасяващо насекомо, повалено от безстрашните войници на Япония върху огромна планина от... животинска тор. Асао отваря гигантските си очи като достига до прозрението: „И всичко бе заради... секса...”

Хуморът на Такеши Китано е разтърсващ, краен, вгорчаващ пуританизма на консервативната публика, но е изключително здравословен, свеж оригинален и неочакван. Във „Всички ли го правите?” ще откриете нещо от света на детето, онова, което се смее, докато боядисва стените на дома Ви с химически молив, боички или червило...същото онова зврече, което босоного на плажа играе с пясъчни кюфтета и иска да опитате едно от тях, защото само децата са истински спонтанни, а след децата, както гласи една мисъл: ”най-спонтанни са актьорите”. Допълвам: спонтанни в учудването от абсурдите на света, улицата, телевизията, рекламите, живота...


„ВТОРИ ДУБЪЛ”- РУБРИКА ЗА АРТ КИНО/2011 на Елица Матеева
(п.п. АКО „ПЪРВИЯТ ДУБЪЛ”  СА КИНОЗАГЛАВИЯ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ПОП-КОРН, ТО „ВТОРИЯТ ДУБЪЛ”  НЕ ТИ ПОЗВОЛЯВА ДА ШУМИШ С ПУКАНКИ В САЛОНА)

Една статия от: www.why42.info публикувана на 1.11.2011