неделя, 4 декември 2011 г.

„BEGINNERS”- за тъгата и очарованието да се започва отначало, въпреки финала …


публикувано в сайта ПЪТЕВОДИТЕЛ НА КУЛТУРНИЯ СТОПАДЖИЯ

Вторият филм на независимия режисьор Майк Милс „Новаци” преди 6 дни грабна наградата за независимо кино, като я сподели с отличника от Кан 2011 „Дървото на живота”. В условията на американска поп-корн кино индустрия, този филм е продължение на работата на режисьора върху отношението родители-деца.В първата си лента „Thumbsucker” Майк Милс разказваше за страховете на тийнейджърите, тогава Тилда Суинтън играеше майката на момче, което си смучи пръста-вид спасителен пояс срещу течението на реалността.

В „Новаци” Оливър (Юън Макгрегър) прави равносметка за времето и характеристиките му през снимки, комикс истории, факти от историята на Амрика, в търсене на истината за себе си, баща си, любовта. На 38- годишна възраст Оливър научава от баща си (чудесен Кристофър Плъмър, който вероятно ще отмъкне „Оскар”),че родителят му винаги е бил гей. Различните политически схеми на живеене дори и в Америка предопределят факта, че в през 50-те,60-те тайна любов се е практикувала на обществени места единствено във WC. Над 70-годишен през новия век, бащата на Оливър написва обява за запознанства, намира си любовник (неочаквано различен Горан Вишнич). Бащата на Оливър в последната фаза на живота преоткрива радостта, започва да слуша хаус музика, организира активистки гей партита, пише есе за живота на Христос. По-късно той се разболява от рак, преминава през различни стадии на лечение, но умира.

През 1985 г. Буш открива Исус, през 2003г. Оливър запомня извивките на ухото на своята любима, която обича да живее в хотели и празни стаи. Когато се ражда Земята, тъгата не съществува. Тъгата се появява след брака на Адам и Ева, който е голяма грешка. Алхолът е измислен в Древен Египет,а първият гей е определен като душевно болен.

„Някой като мен би трябвало да е с някого, подобен на мен.”, Оливър целува момичето на живота си (28-годишната френска актриса, режисьор и сценарист Мелани Лаурен (Льоро) специално за филма говори на английски)...пожелава й СБОГОМ.Вратата на таксито се затваря и тя си тръгва. Оливър остава сам, заедно с кучето Артър (в реалността Артър е с игривото име от Пъпет историите-Космо).

Оливър бавно се свлича върху стена, окъпана в сълзи. Красиво е, когато мъж плаче от любов, красиви са очите на ирландския актьор. И ако във филми като „Трейнспотинг”, „Младият Адам”, „Плитък гроб”, Макгрегър създаваше образи на млади, прекършени от живота свободни атоми, в „Новаци” неговият персонаж е романтик, който докато рисува комикси и обложки на музикални албуми, чрез рисунъка на маркера маркира инертността на живота.

Когато имаш рак четвърти стадий, не означава,че всичко е загубено, означава, че си преборил другите три стадия и си все още жив. Когато си имал любов, с която сте скъсали, не се чувствай тъжен: благодарение на екс-човека си разбрал колко е хубаво да се разхождаш по улиците, а ръката ти да е прегърнала друга ръка.

„Новаци” е филм за изтънчените вкусове, за възможността да бъдеш себе си. Нелинейната структура на сценария, в съчетание с флашбеци, динамизира действието на кино историята, а дуетът Макгрегър – Лаурен предлага един от най-деликатните и дълбоки коментари за неустойчивостта на отношенията, в които страхът от счупването на една връзка е доминанта, но и повод да се бориш за любовта.

„ВТОРИ ДУБЪЛ”- РУБРИКА ЗА АРТ КИНО/2011 на Елица Матеева

(п.п. АКО „ПЪРВИЯТ ДУБЪЛ” СА КИНОЗАГЛАВИЯ, ПОДХОДЯЩИ ЗА ПОП-КОРН, ТО „ВТОРИЯТ ДУБЪЛ” НЕ ТИ ПОЗВОЛЯВА ДА ШУМИШ С ПУКАНКИ В САЛОНА)

Една статия от: www.why42.info публикувана на 4.12.2011

пп.сори за грешката: юън макгрегър е шотландец, ама чак сега като го прочетох го забелязах:)))