МТФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО” 2012: „Рицар на Светия дух”- „О, малка хубава страна на общогражданско мълчание!”




МТФ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО” 2012: „Рицар на Светия дух”- „О, малка хубава страна на общогражданско мълчание!”

„Рицар на Светия дух” е диагноза за съвременния дух, доколкото е останал по нашите ширини. „Рицар на Светия дух” на НТ „Иван Вазов” е сложна, причудлива мистерия, наречена от автора на драматургичния текст Боян Папазов „алкохолна халюциноза”. И какво по-очетливо напускане и излизане извън браздата (делириум) от това да кажеш истината за качествата на един малък, но пакостен народ. Истината напоследък се случва в тотално опиянение и забрава на доброто възпитание. А последното е задължително, защото както казва един от персонажите в спектакъла, „пътят към личния прогрес се осъществява само ако се „кротува”.


Боян Папазов е създал свят, в който зрителят прескача реалността. Свят, където несъзнаваното и ангелите са братя. И в този свръхреален свят душите на Щастливеца, Клео и Фильо Гологана се сбълскват с убийците на адвокат Михаил Такев и Алеко Константинов. Случва се съдебен процес, но убийците не получават наказание. Щастливеца им прощава, защото търси доброто и скритата човещина. Според него за всеки има надежда, всеки е носител на светлото.


Деликатна режисура  (Маргарита Младенова) и благодарение на тази лекота и простота в театралната игра на актьорския състав се е получило чисто, топло представление върху иначе сюжет, пред който българската история и минало засрамено трябва да свеждат поглед.


Съдебният процес е карнавално шествие от бедни духом и бедни битийно участници, които имат възможността да бъдат всеки: да сложат шапката на министър, кмет, селянин и да отрекат вината си. В този процес маскираните са лъжци-лакеи, а жертвите  възнаграждават робското племе с прошка.


Иван Бърнев, Валентин Ганев, Валентин Танев, Ана Пападопулу, Станислав Ганчев, Петко Венелинов, Васил Дуев, Теодор Елмазов са едно цяло, независимо от разпределението на ролите. Постигнали са изключителен ритъм в съвместната си работа, качество, което не виждаме всеки ден по родните сцени!

Сценографията и костюмите на Даниела Олег-Ляхова ни въвежат в сънуването. В сънищата нещата имат само контури. Сънуване, в което можеш и да пропаднеш в неизвестното, и да полетиш - случва се буквално на сцената!

И ако днес имах възможност да попитам Клео, раздаваща прогнози за бъдещето ни, какво се случва с тази „омайна България”, иска ми се да ми предскаже: „Ще се случи Рицар на Светия дух!”Дано?!


П.П.  Първият ден от МТФ”Варненско лято” започна с две интересни прес срещи с участието на авторите на спектакъла „Един следобед” Раймунд Хог и Емануел Егермонт. С тях попаднахме в света на Пина Бауш, класическия балет, музиката на Дебюси, Малер.

Магарита Младенова и Иван Бърнев  („Рицар на светия дух”-НТ „Иван Вазов”) разказаха как са работили върху драматургията на Боян Папазов.

Сценографката Татяна Димова покани варненската публика да сподели магията на театъра чрез фотографската й изложба „Да”, в която са уловени мигове от живота на представления под диригентската палка на украинския режисьор Андрий Жолтак. Сценографията и костюмите са дело на Татяна Димова. Изложбата е разположена на втория етаж на Основна сцена.

Откриването на фестивала не се различаваше от предишни издания, в случая обичайните заподозрени бяха  обаче с увеличен брой на женското присъствие, защото тази година в ръководството на домакините на фестивала жените са доминанта. Духова музика, балони и очкавания...И както се казва в сериалите: следва продължение...


Елица Матеева


 на снимките: авторите на танцовото соло ЕДИН СЛЕДОБЕД, МАРГАРИТА МЛАДЕНОВА И ИВАН БЪРНЕВ и ДИРЕКТОРИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТ, минути преди да се открие-фотография : е.матеева

Една статия от: www.why42.info публикувана на 2.06.2012 Bookmark and Share

Популярни публикации