ККИНОЮБИЛЕЙ: С ИЗЯЩЕСТВОТО НА „ОРЛАНДО”









   КИНОЮБИЛЕЙ: С ИЗЯЩЕСТВОТО НА „ОРЛАНДО”

от новия брой на FORMALNO.COM - 22.12.2012

20 години след премиерата си филмът „Орландо”(1993) продължава да вълнува с изящния си стил, с кралската си пищност и разточителност. Режисьорът на филма Сали Потър е от онзи тип творци, които живеят встрани от светлината на прожекторите и с отшелническа отдаденост осмислят живота си чрез експериментиране. До този момент не мога да открия алтернатива на жена-режисьор, като Сали Потър, която да разказва във филмите си повече от една история, без да натоварва зрителя с бъбривост или хаотични измислици. Нека си спомним как Сали Потър затанцува танго с професионалиста Пабло Верон за проекта си „Урок по танго”: тя го направи пламенно, като аржентинка, въпреки, че крехката й физика би трябвало да не й го позволява.
И преди да те агитираме защо трябва да видиш „Орландо” в поредната кино-лектория в отдел „ИЗКУСТВО”, ще ти разкажем за Сали Потър.
 Та е родена във Великобритания на 19 септември 1949. От 14 годишна възраст снима с 8 мм камера. Първите си експерименти в киното прави с късометражни филми през 1969-1970 г. В началото на 70-те снима „Combines „-филм отражяващ съвременния танцов театър в контекста на танцовата компания, основана от нея и  хореографа Джейки Ленсли (Limited Dance Company). Сали Потър участва в музикална група като певица и текстописец (Feminist Improvising Group). Започва да композира и заедно с Дейвид Моушън създават саундтрака към „Орландо”. Филмът е носител на 25 фестивални отличия (включително има награда за най-добър филм на млад режисьор от Европейската филмова Академия) , номиниран е в две категории за „Оскар”. Следващите проекти на Потър са „Мъжът, който плачше” (2000) с Джони Деп, „Да”(2004) и „Ярост” от 2009 с Джуди Денч и Стив Бушеми. Предстои премиера на новата й творба „”Джиндър и Роза”. За главните роли в „Ginger & Rosa” са ангажирани Ел Фанинг и Алис Енглерт – това е втори пълнометражен филм за дъщерята на Джейн Кемпиън и колегата й Колин Енглерт .
   Ролята на благородника Орландо, любимец на кралици, благородници и невинни девици се изпълнява от Тилда Суинтън. Филмът е адаптация на произведение от Виржиния Улф и проследява период от 4 века, в който нрави, обществени структури и хора се променят до неузнаваемост. Орландо се превръща в жена, която среща през вековете мъжа на своето сърце. Дали любовта е безсмъртна е сложен въпрос, но Орландо досущ като Фауст се сдобива с безсмъртие. За разлика от Фауст, Орландо открива смисъла на живота  извън блянове и нетрайните увлечения. Според някои критици „Орландо” е твърде феминистичен проект,  а според Потър това е просто една история, разказана с въображение и емоция. Във филма участват още:Били Зейн, Куентин Крисп, Шарлот Валандри, Джесика Суинтън, поп -звездата Джими Самървил и др.
   През 2012 Сали Потър получава Орден на Британската империя.

Очаквайте киноюбилей и представянето на „ОРЛАНДО” в отдел „ИЗКУСТВО” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”-Варна-5.01.2013



Популярни публикации