неделя, 27 януари 2013 г.

"Ръжда и кости" - протези за счупени чувства


"Ръжда и кости" - протези за счупени чувства

28 formalno.com

  След шедьовъра  си от 2009 г. "Пророк", режисьорът Жак Одиар подари на публиката през изминалата година "Ръжда и кости". Централните роли са отдредени на френската актриса Марион Котияр и белгийския актьор Матиас Шонартс. Дебютният филм на Одиар излиза в годината на моето раждане и за периода до 2013 г., 60 годишният френски режисьор е заснел 29 пълнометражни истории. През 2009 сред множеството награди на "Пророк" бе и тази на Лондонския филмов фестивал (датиращ от 1957 г.). В края на миналата година "Ръжда и кости" отново грабна наградата на същия фестивал за най-добър филм, а Марион Котияр е номинирана за Златен глобус 2012 в категорията най-добра женска роля. Носителката на Оскар (2007) във филма на Одиар е треньор на косатки. Косатките (orcinus orca) са най-големите същества от семейството на делфините. И в случая не се така безобидни и симпатични като делфините. Героят на Матиас (Ален) е самотен баща, страдащ от травма, бивш шампион на Белгия по тай бо. Общото по между им е физическият дефицит, прерастващ в усещане за душевна болка. Самотата се споделя по странен начин, при странни обстоятелства.
  "Ръжда и кости" е екранизация на едноименния разказ от Крейг Дейвидсън. Авторът заедно с режисьора написват сценария за филма.

   Стефани на Котияр загубва крайниците си, следва фазата на отричане, депресия, отказ от общуване и желание да те няма... Преди Стефани е била гореща провокация за мъжките погледи с тяло-атракция.След нещастен  случай с косатки, тялото й е отново атракция, само че погледите се вторачват в осакатеността й. За инвалида тези погледи са наказание. И в биографията на Ален присъства ПРЕДИ, онова на шампиона, на непобедимия. Днес той се грижи за дете, изоставено от бившата му половинка, съгласен е да работи каквото и да е. Понякога краде от магазини, пътува на автостоп и се опитва да бъде баща, макар че не се справя добре с това предизвикателство. Ален и Стефани се запознават след разпра в дискотека, по-късно Стефани ще се обади на Ален.Без крайници, изоставена от близки, търсеща помощ от един грубоват, почти непознат бияч. Следва и секс, но като услуга за инвалид...И само едно дете, прекарало в тричасова кома ще принуди суровия Ален да сподели най-важното признание: "Обичам те!"

   "Ръжда и кости" на Одиар е филм, в който камерата си играе с тъмнината и светлината. На моменти имаш чувството, че светлината пада "нарочно" върху лицата на героите и ги размазва. Но това е илюзия, изчислен ход, така, както е и с каданса, често използван в значими за сюжета трансформации. В саундтрака към филма участват "M 83" с композицията от двойния им за 2011 албум " Сълзите ми се превръщат в море". Последната звучи в трейлъра към филма и е достъпна за всеки торент ловец.
  През 2012 Марион Котиар бе номинирана от фестивала в Кан за ролята си в "Ръжда и кости", но наградата бе поднесена на дебютантките от "Отвъд хълмовете". И въпреки качествата им, ми се струва, че Котиар заслужаваше престижния приз, заради способността да вдъхне надежда и вяра. А някои чуждестранни зрители помислиха дори, че актрисата е натурчик-инвалид.
 Английският драматург Дейвид Хеър казва за "Ръжда и кости", че е страховита, жестока история за любов.
 Всяко прекършено чувство може да бъде спасено. Ако се опитаме да бъдем нещо повече от протеза.