С "ШВЕДСКИТЕ КРАЛЕ" и "ПРИВЪРЗАНИЯТ БАЛОН"- посрещаме МАРТ в АРТ "НА ТЪМНО"ЗОНА



На 1 март с „Шведските крале” и на 3 март с
„Привързаният балон” в АРТ „НА ТЪМНО” ЗОНА

  През 60-те години на 20 век правят своите значими професионални изяви в българското кино автори като: Бинка Желязкова, Христо Ганев, Рангел Вълчанов, Валери Петров, Христо Писков, Ирина Акташева, Любомир Шарланджиев, Борислав Шаралиев, Людмил Кирков, Методи Андонов. Те очертават с творбите си различния поглед, трансформиращ идеологемите на социализма в специфична личностна позиция. Филмите, които ще предложим в модула "Българско кино от 60-те години на 20 век- антиконформистки проекции" на публиката в АРТ "НА ТЪМНО" ЗОНА (Варна, ул.”Стефан Стамболов”2) са резултат от креативността на едно талантливо поколение. Финалната права на този период ще бъде 1968 г.( на 20 август с.г., СССР и съюзниците от Организацията на Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират Чехословакия. България е първата държава, настояла за военна интервенция в Чехословакия.).Кино заглавията предизвикат любопитство, защото повечето от тях са имали трудна съдба-били са обект на цензура или пък са били съпроводени с трудна и обширна полемика по време на т.нар. художествени съвети.
Модератор на събитията: Елица Матеева
ВХОД:СВОБОДЕН!!!
1 март от 17.00
Шведските крале
Момчетата от една бригада в Кремиковци са постигнали известно материално благополучие и Спас решава да отиде на море, където да си поживее като „шведските крале”.
Комедия.
България, 1967г., 88 мин.
Сценарист Николай Никифоров.
Режисьор Людмил Кирков
Оператор Атанас Тасев
Музика Борис Карадимчев
В ролите: Кирил Господинов, Асен Георгиев, Цветана Манева, Хиндо Кисимов, Константин Коцев, Енстати Стратев, Никола Рударов, Грета Ганчева, Мариана Аламанчева и др
Поради честите отсъствия от дома Горан не може да участва пълноценно във възпитанието на децата си. Младата и красива жена на Благо не може да се примири със самотата и търси топлина извън семейството. А Спас решава да си вземе отпуск и да замине на море, където в луксозен хотел да си поживее “като шведските крале”. Но пъстрият и шумен свят го посреща без интерес. Колкото и да се опитва да се държи “на ниво”, Спас изпада в смешни, а често пъти и в жалки ситуации. Постепенно започва да разбира, че това, което му се е струвало примамливо, е само лъскава фасада, а истинският живот и радост са сред момчетата в бригадата, където всички го очакват.

3 март от 17.00
Привързаният балон
Няма свобода дори за полета на мисълта...
"Опит за летене", забранен от неофициалната цензура в продължение на 23 години...
Веднага след премиерата си през 1967 г., филмът е абсолютно забранен за показване (дори пред кинематографисти) от неофициалната идеологическа цензура на комунистическия режим до 1990 година. Но това не успява да изтрие появата на един шедьовър - най-добрата филмова екранизация от творчеството на Радичков, худжествена еманация на българската душевност...
Фантастична драма.
България, 1967г., 96 мин.
По мотиви от новелата “ Привързаният балон” на Йордан Радичков.
Сценарист Йордан Радичков
Режисьор Бинка Желязкова
Оператор Емил Вагенщайн
Музика Сивеон Пиронков
В ролите: Григор Вачков, Георги Калоянчев, Георги Георгиев - Гец, Петър Слабаков, Георги Парцалев
През Втората световна война един баражен балон се откъсва от румънския град Плоещ, преминава Дунава и се спира над планинско село в България. Селяните са стъписани от неговата поява и решават да го свалят с един залп, но балонът литва към планините. Преследвачите организират хайка, но се оказва, че не са единствените преследвачи.

Популярни публикации