„Вкусът на Твоето тяло” – танцуващите дневници на душата

„Вкусът на Твоето тяло” – танцуващите дневници на душата

След „Радостта на тялото” (издателство Black Flamingo Publishing) излезе новата книга на Мила Искренова* „Вкусът на Твоето тяло”. Издателство „Scalino” се е заело с мисията да обедини важни фрагменти от света на твореца, да ни го представи почти триизмерно: с негови мисли за танца, с тегобите и мечтите му, с достъп до вътрешния му глас, който априори е затворен за неканени гости. Съвременният артист, според мен, носи романтичното възприятие за живота като перманентно търсачество и любопитство, от друга страна съвременният творец е Валмон - леко отстранен и оттегчен от драматизирането на творческия процес. Съвременният творец е едновременно чувствителен в сетивата си, но и хландокръвен в публичната си емоция. Неговата емоция се разгадава в нещата, които създава. Те говорят вместо него. Поради тази причина, когато четете „Вкусът на Твоето тяло”, ще откриете ансамбъл от различни повърхноси. Те се събират в творческа енергия, в ирония, в живот на максимална скорост.
                                                                                
Доколкото действителността е проекция на вътрешните ни сценарии, хореографът Мила Искренова ни предлага своя сценарий за съвместимост с околния свят - личността трябва да се съхранява от натрапчивостта на българската действителност. В творчески контекст родната действителност се губи между инерциите си, опитваща да се намести между вкаменени традиции и оттук-оттам наложени като образец на иновативност чуждестранни типажи. Какво остава за един съвременен творец,  занимаващ се професионално с езика на танца, установил се в българската действителност? Да приеме промяната на действителността като възможна, но след 30-40 години, а дотогава вместо да хаби енергията си в тръшкане и пъшкане, да се захване с мечтите си и доколкото може да ги впрегне в обективност...да ги  осъществи.  Обективност с нисък предел на творческите компромиси.

Размисли, афоризми, интервюта с автора, както и специфичното картинно творчество на Мила Искренова създават чувството за празник на интелекта, на креативността и изчистената линия на аналитик, тотално разграничил се от намерението да флиртува с публиката си. „Вкусът на Твоето тяло” притежава характеристиката на дневник, но въпреки хронологичността му, дневникът вероятно се е автоцензурирал, защото излъчва тайнственост, нагласи, граничещи с трилъра, с мистериите, които трябва да опита всеки роден артист, установявайки се в действителността ни. Чрез дневника на Мила Искренова може да възстановим паметта около някои исторически феномени, свързани с годините преди прехода и с годините на прехода. Всъщност, според мен този дневник продължава да се пише, а както казва авторът му, ако очакваме трета част, ще ни е необходимо търпение: след 30 години може би...ще се появи.
„Вкусът на Твоето тяло” се отнася с респект към телата ни, към душите ни. „Вкусът на Твоето тяло” е книга за сладкото и горчивото в кожата на артиста. „Вкусът на Твоето тяло” е танцуваща със смислите на живеенето ни книга, следвай ритъма й!

Елица Матеева

Мила Искренова*
Завършва Държавното хореографско училище – София през 1979 г. и специалност „Балетна педагогика” в Института за музикални и хореографски кадри през 1981.  Специализира в Танцовата академия – Кьолн, Германия и балетна режисура в Лабан данс център – Лондон. 
Работи като хоноруван преподавател по класически балет в Държавно хореографско училище (1981 – 1983), ДМА „П. Владигеров” и ВИТИЗ „Кр. Сарафов”, балетмайстор в БНТ, преподавател по модерен танцов театър в Първо частно театрално училище „Л. Гройс” (1991). Преподава също в Академия Филармоника Месина, Италия. От 2001 г. е хореограф в балет „Арабеск”.

Автор на балетни постановки и съвместни международни проекти в областта на модерния танцов театър. 
Публикува статии и рецензии в сп. „Алтера”, в. „Култура”, „Капител Лайт” и др.
Хореографски решения за драматичен театър: „Любовни булеварди” – Ст. Цанев (реж. В. Панкин), „Мъжът си е мъж” – Б. Брехт (реж. Кр. Азарян), „Йонадав” – П. Шафър (реж. З. Митков), „Ритъм” – авторски спектакъл на А. Баташов, „Синята стая” – Д. Хеър (реж. Сн. Танковска), „Фигури при влюбен полет” – И. Жюд – съвместно с Т. Соколова (реж. В. Петков) и др.
Автор на хореографски телевизионни постановки: „Стената” – музика П. Хандемит, „Куриоз”, „Орисани”, „Най-високата точка от моята вътрешност” – музика Г. Арнаудов, „Марионетки” – музика Цв. Добрев, „Див и нежен” – музика Т. Спасов и А. Вивалди и др.
Носител на национални и международни награди.Удостоена е с наградата „Кристална лира”.
Мила Искренова е един от най-изявените български хореографи. Работи предимно в сферата на съвременния танц. Нейните изяви се отличават с перфектно владеене на изразните средства, а творбите й се отличават с оригиналност, която идва от нейното индивидуално виждане за съвременното изкуство и човешката природа.

Една статия от: www.why42.info публикувана на 21.06.2014

Популярни публикации