КИНО:„ Дивашки истории”- статус „КРЕЙЗИ”

Дивашки истории”- статус „КРЕЙЗИ”
    Аржентинско - испанската комедия продуцирана от братя Алмодовар „Дивашки истории” е взривоопасна история с фрагментарна епизодична структура, в която малкият човек, поставен в крайни обстоятелства полудява  и  отговаря брутално на социалното безразличие.
  Режисьорът и сценарист на номинирания за Оскар 2015 „Дивашки истории” в категорията чуждоезичен филм Демиан Шифрон през юли тази година навършва 40 години. За своите години е успял да покори наградите „Гоя”, да направи впечатление в Кан 2014 и дори да бъде номиниран за Златна палма, да стане любимец на престижните филмови фестивали в Биариц, Хамбург, да покори аржентинската гилдия на критиците.
 „Дивашки истории” („Relatos salvajes”) започва с епизод в самолет: установява се, че всички пътници са познавали Габриел Пастернак, който решава да ги накаже за техните грешки, с които са го обидили-самолетът е изваден от управление,благодарение на Пастернак и пътниците стават жертва на самолетна катастрофа. В следващия епизод клиент в ресторант бива отровен от готвачката на ресторанта, защото той е причина за смъртта на бащата на сервитьорката в ресторанта. В друга история двама шофьори изпадат в крайност по между си- обикновената им крайпътна свада приключва с два трупа, изгоряли в лек автомобил. Във всеки епизод малкият човек се превръща в жертва на обществените порядки, в които толерантността и търпимостта между хората е несъществуващо понятие. Финалната история показва отношенията между младоженци, които знаят истината един за друг-изневярата и ревността се смесват с кръв, разкъсани рокли и много парадоксални ситуации. Хумор, абсурд, гротеска са ключ към действията на персонажите. Последните са лишени от нормална комуникация и тя се озовава в  центъра на „Дивашки истории”. Тук лудостта или жаргонното „изкрейзване” са сведени до хиперболизация.
 През септември 2014 г, когато бе премиерата на „Дивашки истории” в Аржентина за първия уикенд филмът бе видян от над 2 милиона зрители,а до края на 2014 той оглавява класацията по посещаемост. В Кан филмът бива аплодиран над 10 минути при първата си фестивална среща с публиката. На фестивала в Сан Себастиян „Дивашки истории” получава наградата на публиката.
„ Моите герои идват от реалността. Бил съм на подобна сватба, в която всеки гост знаеше много пикантерии за младоженците.На фона на богаташкото благополучие се чувстваше специфично напрежение между младоженците. „Дивашки истории” е филм за мига, в който губим контрол и разумът изчезва. Системата, в която живеем провокира подобно поведение, аз не го защитавам, а само изследвам механизмите, които определят излизането от кожата и показвам крайността, на която е способен всеки от нас.” – това споделя режисьорът по време на участието на филма в Торонто пред журналисти.
 „Дивашки истории” е филм, който безспокои сетивата ни с чудатостта на човешкото същество, чудатост, в която емоцията заслепява и ни подтиква към радикален протест, в който хората загубват играта със системата.
„Дивашки истории” е включен в програмата на СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ във Варна и ще бъде прожектиран на 14 март, от 20.00 ч. във Фестивален и конгресен център.
   Елица Матеева
Една статия от: www.why42.info публикувана на 8.03.2015

Популярни публикации