„ОСОБЕН ПОГЛЕД“ с „Момиче се прибира само в нощта“- първият ирански спагети уестърн!



  „ОСОБЕН ПОГЛЕД“ с „Момиче се прибира само в нощта“- първият ирански спагети уестърн!
 Режисьор и сценарист: Ана Лили Амипур
Оператор: Лили Винсент
С участието на: Шейла Ванд, Араш Миранди, Марсхал Манеш, Мосхан Марно, Милад Егхбали и др.
     Българската премиера на „Момиче се прибира само в нощта“(2014) е на 3 юли от 16.00 ч. в отдел „ИЗКУСТВО“ – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“-Варна. Кратко представяне на уестърна като жанр и въвеждане във фактологията на творческата биография на Ана Лили Амипур (режисьор на „Момиче се прибира само в нощта“) под формата на лектория ще се осъществи от Елица Матеева, театрален критик и режисьор.
 „Да снимаш филм е като: да си сложиш парфюм-някои определено ще бъдат привлечени от аромата му!“ Ана Лили Амипур
 Ана Лили Амипур е родена в английския град Маргейт. Родителите й са от Иран, но след известно време семейството й се премества  в Щатите (Калифорния). След като завършва гимназия Ана Лили Амипур учи в Сан Франциско в UCLA-висше училище за театър, кино и телевизия. Ана Лили Амипур прави своите първи стъпки в киното на 12 години. Оттогава камерата е неин верен спътник, а киното – пътешествие отвъд известното. П ълнометражният й дебют е определен от режисьорката и сценаристката му като: „първият вампирски спагети уестърн в Иран!“ Тази нейна оценка е запазена марка върху обложката на филма.  „Момиче се прибира само в нощта“ е пълнометражна версия на едноименната късометражна творба, заснета от Ана Лили Амипур, която е била наградена в категория „Най-добър късометражен филм“ от  фестивала на персийската диаспора в Лос Анжелис (Noor Iranian Film Festival). Пълнометражният дебют е заснет с ирански актьори и е подкрепен от института на фестивала в Сънданс. Премиерата му е именно на този фестивал през 2014, където филмът предизвиква еуфория сред публика и критика. След като печели награда от фестивала в Дювил, Франция, критиците започват да определят киното на Ана Лили Амипур като „Тарантино в пола“, „хладен женски поглед в стилистика на Джим Джармъш“. През периода 2009-2012 Амипур снима няколко късометражни филма, които са били награждавани от престижни фестивали.

 В Мъртвия град е пусто.  В далечината комините на отмиращата заводска индустрия са единственият знак, че някога тук е кипял живот. Араш отмъква пухкав котак в своята лимузина. Той е градинар, прилича на Джеймс Дийн, но под силното му тяло е сгушена чувствителността на момче, което иска да се махне от разрухата, да се раздели завинаги с отломките на Мъртвия град. Баща му е наркоман, дължи много пари на местния наркодилър и тъй като Араш не може да му плати, а дозите нарастват...той  се разделя със своята лимузина (за протокола: автомобилът е спечелен с честен труд).  Свечерява се и над града пада воалът на трудната тишина, огласяна от леки момичешки стъпки. Понякога стъпките се заменят от режещия скреч на скейт. Тя винаги пристига навреме, за да накаже лошите, защото тя е лоша и прави лоши неща. Момичето е тъжна вампирка. То има чувства, затова убива само лошите. Момичето и Араш се запознават, за да намерят заедно своето бъдеще в една лимузина , а на задната седалка винаги ги очаква мъдрият котак (Мазука).
 Камерата на Лили Винсент и убийственият саундтрак (Номер 1 за Иран през 2015) са тотална наслада за естетическите възприятия на публиката. Музикалната компилация, селектирана от Ана Лили Амипур  е богата-има за всеки по нещо: ирански пънк (Radio Tehran), алтернативно етно-ска излъчване (Kiosk), електронен саунд,  пленяващите Tangerine Dream, а също така и мелодичност в стил Енио Мориконе, но разбира се с дъха на специалния колорит.
НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ НА „МОМИЧЕ СЕ ПРИБИРА САМО В НОЩТА“(избрано)
ДЮВИЛ, ФРАНЦИЯ 2014- награда за принос –Ана Лили Амипур, номинация за Гранд При,
Международен филмов фестивал (Хавай-)2014-специален диплом за режисура и за изпълнението на Шейла Ванд.
Номинация „НЕЗАВИСИМ ДУХ“2015 –Америка
Номинация за филм и за режисура.
Филмов фестивал в Лондон-2014- номинация за най-добър филм от официалната селекция,
Готам Награди-2014, награда за режисура.

Популярни публикации