четвъртък, 20 август 2015 г.

„ИЗПИТАНИЕ“(Русия)- изящен визуален изпит за сетивата-МФФ „Любовта е лудост“-2015

„ИЗПИТАНИЕ“(Русия)- изящен визуален изпит за сетивата-МФФ „Любовта е лудост“-2015

   Едва ли почитателите на „Елхи 1“, „Елхи 2“ или „Брестката крепост“-хитови заглавия в биографията на младия режисьор Александър Кот са очаквали, че миналата година на фестивала в Кинотавър в Сочи „Изпитание“ ще демонстира нова страница от работата на режисьора.Не е случайност, че журито тогава, ръководено от режисьора А. Звагинцев награждава с ГРАН ПРИ  артистичния експеримент на Кот.  „Изпитание“ е ням филм, но аналогии с „Артистът“, получил Оскар за чуждоезичен филм са излишни. Филмите са различни като визия, атмосфера и смисъл. С „Изпитание“ Кот се доближава до иносказателността на Бела Тар, някои киноведи сравняват работата му с филма на Йос Стелниг „Стрелочникът“, но финалът на филма напомня на „Меланхолия“ на Ларс Фон Триер-взрив поглъща планетата.
   Действието се развива в Казахстан през 50-те години на маналия век. Баща и дъщеря живеят в тиха грижа за прехраната, а съседско момче се опитва да спечели сърцето и да впечатли момичето. Чаровен млад руснак се появява на хоризонта като показва на момичето изобретението фотоапарат, дори й прави снимка. Бащата умира, заразен от неизвестен реактив, девойката остава сама, а в близост съветската армия осъществява опити с атомна бомба. Финалът е леко предсказуем и от красиво заснета мелодрама „Изпитание“ се трансформира в политически изпит  и дори протест срещу съветската власт.
   Александър Кот е искал още като студент да заснеме филм без думи, когато започва работа върху последния си проект поради липса на достатъчно средства създава камерен филм с четири персонажа, които мълчат през цялото време. Камерата на Леван Капанадзе е могъща, превърнала е степта в персонаж, залезите и изгревите- в напрегнати хоризонти. Локациите не са от Казахстан-цялата среда е заснета в степите на Крим. Единственият звук във филма е авторската музика на Алексей Айги, която е въздействаща и създава усещане за обреченост.
  Струва си да се види този арт-хаус филм, но се изисква определена концентрация, защото бавният ритъм и мълчанието на персонажите ще бъдат визуален изпит за зрители, свикнали с пуканките и американските екшъни в кино салоните.  Любопитното за филма е, че ролята на момичето се изпълнява от непрофесионалистка, която е от Корея – Елена Ан.
   С филма си „Изпитание“ Александър Кот успява да развие успешно тезата, че киното е преди всичко визуално артистично изобретение, което трябва да се стреми първо към чистото изкуство, а масовият му характер е следствие на схващането, че изкуството може да бъде сладка доходоносна индустрия.

Филмът „ИЗПИТАНИЕ“ участва в конкурсната програма на МФФ „Любовта е лудост“, прожекцията му ще се състои на 24 август от 18.00 ч, в зала 1 на Фестивален и конгресен център.

Елица Матеева
Една статия от: www.why42.info публикувана на 17.08.2015