сряда, 14 октомври 2015 г.

ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:ВАЛЕРИЯ БРУНИ-ТЕДЕСКИПРЕДСТАВЯМЕ ВИ:ВАЛЕРИЯ БРУНИ-ТЕДЕСКИ

На 31 октомври от 10.00ч. в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ ще се представи творчеството на италианската актриса Валерия Бруни-Тадески. Акцент в кинолекторията ще бъдат режисьорските й кино-проекти, а публиката ще види най-успешния й филм като режисьор „Актриси“(2007). Модератор и водещ на лекторията е театралният критик и режисьор Елица Матеева.Вход свободен.
Вероятно масовият зрител не познава режисьорската работа на Валерия Бруни-Тедески. Но може би е чувал името й заради обстоятелството, че тя е по- голямата сестра на Карла Бруни-топмодел, композитор и изпълнител на песни, съпруга на Никола Саркози (президент на Франция от 2007 до 2012 г.)
Валерия е родена в Торино на 16 ноември 1964г. Израснала е в много богато, но и много музикално семейство. Баща й Алберто Бруни-Тадески (1915-1996) е композтор на италиански опери, но и един от собствениците на концерна за автомобилни гуми „Пирели“. Майката на Валерия, Мариса Борини (Marisa Borini), е пианистка. Мариса Борини се снима в трите филма на Валерия, режисирани от актрисата („По-лесно е камила да мине“-2003, „Актриси“2007, „Замък в Италия“2013)


През годините Валерия Бруни работи с Франсоа Озон в „ 5x2“, партнира на актьора Мелвил Пупо във „Време за раздяла“(режисьор Франсоа Озон). Валерия Бруни участва в „Да жиевее свободата“ от 2013- (в главната роля е неотразимият италиански актьор Тони Сервило , познат на родната публика от „Великата красота“). През 2014 за ролята й в италианския филм „Човешки капитал“ (режисьор Паоло Вирзи), тя е номинирана с европейска филмова награда, печели награда за актриса от фестивала в Трайбека (Америка), печели италианската филмова награда за най-добра актриса „Давид на Донатело”-2014. През 2015 участва в комедията „Латино любовник“, където си партнира с Вирна Лизи и актьорите на Педро Алмодовар: Мариса Паредес, Луис Омар и Кандула Пеня. За ролята си е номинирана от Националния синдикат на италианските кино-журналисти.
Играла в над 70 филма, личните й режисьорски проекти се радват на успех и добра оценка от страна на критиците, въпреки, че филмите на Валерия Бруни-Тедески не се характеризират с комерсиални и конвенционални търсения. Авторското й кино излъчва Чехова ирония и топлина, пречупени през изобретателността на Фелини. Сравняват я с Ана Маняни и Моника Вити, но тя е нестандартна в интерпретациите си и смело бяга от клишетата. Тази година Валерия Бруни-Тедески участва и в последния филм на френския режисьор, актьор и сценарист Самюел Бешентри „Асфалт“, където си партнира с Изабел Юпер,Майкъл Пит и др.