КИНОМАНИЯ-2015: „ВЪЛЧИЯТ ТОТЕМ“ - когато Жан-Жак Ано танцува с вълци

Китай, Франция
Сценарист: Жан-Жак Ано, Ален Годар
Режисьор: Жан-Жак Ано
С участитето на: Фън Шаофън, Шон Доу, Жабу Басен и др.

 Когато френският ветеран в режисурата Жан-Жак Ано танцува с вълци чрез средствата на киното, то непременно неговият разказ ще бъде увлекателен, изпълнен с авантюристични събития, които биха провокирали силна възбуда най-вече сред  природозащитниците. С някои изключения почти всеки филм на Жан–Жак Ано търси диалог с публиката по теми, посветени на живите организми, чието битие в природата  се редуцира под влияние на човека. Сред персонажите му често централно място заемат представители от царството на мечките, тигрите, свинете, кентаврите, първобитните същества и др. Жан–Жак Ано обаче, освен ценител на животинския свят, е и добър интрепретатор на романи. Неговите екранизации върху литературна основа („Война за огъня“,„Любовникът, „Името на розата“, „Мечката“,“Черна жажда“ ) винаги предизвикват любопитство и благоговение, защото Ано притежава умението да превръща прозата във вълнуваща игра на цветове, в борба за оцеляване, в затаяващо дъха приключение.
 
„Вълчият тотем“ е последната творба на Ано. С нея бе открит филмовият фестивал в Москва тази година, а Жан-Жак Ано в качеството си на председател на международното жури връчи на официалната церемония по награждаването най-голямото отличие на българския режисьор Ивайло Христов за филма му „Каръци“. „Вълчият  тотем“ вече има своето фестивално отличие от фестивала в Пекин за най-добра режисура. Бюджетът на филма е само 38 милиона долара.

 Двама студенти в далечната 1967 г. напускат Пекин и заминават за Монголия, където като доброволци помагат на местното население в отглеждането на овце и в ограмотяването на невръстните монголчета, като ги  учат на китайското четмо и писмо. Че Жен (Фън Шаофън) и Янг Ке (Шон Доу) не подозират, че ще се сражяват със студ, с безумните повели на директора Бао и с апетита на освирепели от глад вълци. Всеки ликвидиран вълк е нещо като унищожен враг на културната революция. Че Жен, въпреки предписанията,  спасява от смърт новородено вълче и започва да се грижи тайно за неговото изхранване. Постъпката му, разбира се, скоро е разкрита, но благодарение на силната връзка между Чен и вълчето, природните и човешките закони биват изместени от невероятна привързаност и доверие между човешкото и дивото.

 Казват, че Чингис Хан се е учил от вълците на военна тактика и благодарение на наблюденията му върху начина им на живот е превърнал военното дело в изкуство. Монголите - „народът на ливадите” е силен народ, който продължава да вярва в традициите, да черпи от извора на древната мъдрост. Тяхната почит към Тангер (Тангра), въпреки китайската културна революция, е доказателство, че за да има живот, за да има любов, за да има истински осъществени мечти, е необходима и магия. Студентите от Пекин стават мъже сред монголите, тук те се научават да разпознават знаците на Природата. И когато Че Же открива върху синьото небе облак на танцуващото вълче, е ясно, че там някъде, отвъд главозамайващата се цивилизация живее  див свят, обладан от духа на свободата.

„Вълчият тотем“ е поредната приказка в стилистиката на Жан-Жак Ано, в която Дивото зове покорява сърцето с невероятната си сила и воля за живот. Приказка, която ни показва възможния път за хармония между човека и природата.

Прожекция на „Вълчият тотем“ в рамките на Киномания-2015, ФКЦ  -17 ноември, зала „Европа“, 20.00ч.


Елица Матеева

Една статия от: www.why42.info публикувана на 15.11.2015

Популярни публикации