събота, 9 януари 2016 г.

ДА ОТКРИЕМ НЕПОЗНАТА ЗЕМЯ!


ДА ОТКРИЕМ НЕПОЗНАТА ЗЕМЯ!
През 2016 продължава своята дейност т.нар. киноклуб в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека„Пенчо Славейков“- Варна. В унисон със зимното време, модераторът на срещите-театралният критик Елица Матеева е подготвила в качеството си и на артистичен директор на миналогодишния форум за скандинавска култура „„5 и 1|2 скандинавски визии за култура“ пътешествие до Исландия с независимата американско-исландска кино-продукци „Земя!“ На 30 януари от 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека, почитателите на седмата муза ще се запознаят чрез лектория с екипа на филма „Земя!“. Комедията е режисирана от съсценаристите Марта Стивънс и Аарон Кац. Международната премиера на „Земя“ бе през 2014 на фестивала в Сънданс. Филмът бе селектиран в официалната конкурсна програма на фестивалите: Британски фестивал за независимо кино, Локарно, Трайбека в Лос Анджелис. „Земя!“ е носител на наградата „Джон Касаветис“ за най-добър нискобюджетен филм - наградите за независимо кино - „Независим дух“ (2015).
Главните роли се изпълняват от ветерана в канадското кино- Поул Инхорн и автентичен хирург- Ърл Лин Нелсън, който се снима за трети път в проект с режисьор Марта Стивънс.
Нискобюджетният „Земя!“ е заснет в Исландия за 16 дни. Екипът обикаля следните локации: Reykjavík, Skógar, Jökulsárlón, Landmannalaugar, Gullfoss, Strokkur и Синята Лагуна. Използват се само две камери и след приключване на снимачния период, филмът е монтиран за 6 седмици. Интервалът от формулиране на идеята за филма „Земя!“ до премиерата на филма е около година.
По време на премиерата на филма през май 2014 на фестивала в Сънданс, журналист от Ню Йорк Таймс пише за „Земя!“ „Прекрасно, слънчево забавление, изпълнено с копнеж за живот и човечност. Главните актьори пленяват с чара си. Авторите на филма създават история, която не е поредната комедия за старчета, а сериозен сюжет, посветен на изкуството да се радваш на живота, без да се страхуваме от настъпващата старост.“