5 и 1/2 СКАНДИНАВСКИ ВИЗИИ ЗА КУЛТУРА-2016

2 май-5 май, ВАРНА

Второто издание на форума, посветен на скандинавското кино е факт. Каква е рецептата за реализацията на подобен проект: да спестиш половин минимална заплата и да я използваш, за да направиш това, в което вярваш, а киното е една от най- примамливите визуални ивестиции, комуникираща по достъпен начин с публиката. За да имаме подобен форум са необходими и няколко приятели, които да помогнат с пространства, с медийно сътрудничество и с лична инциатива. Тази година разширяваме периметъра на кинопредложенията си с филми, специално подбрани за младежка публика, а сред лекторските модули наблягаме на представянето на творческата биография на насителката на Оскар 2016 за поддържаща женска роля Алисия Викандер ( „Момичето от Дания”). Шведската актриса Алисия Викандер е и носител и на наградата на Гилдията на американските филмови актьори за най-добра поддържаща женска роля -2016 г. Локациите на прожекциите са: Фестивален и конгресен център и Център за съвременно изкуство Contemporary space. Вярваме, че филмите ще предизвикат естетическа наслада и ще обогатят културния календар на града със специфичния си поглед върху живота като безкрайно приключение – понякога странно, но винаги предизвикващо  промяна.

Елица Матеева – артистичен директор на форума на „5 и 1/2 СКАНДИНАВСКИ ВИЗИИ ЗА КУЛТУРА“

Програма:
2 май – зала „ Европа“ – 17.00 ч., Фестивален и конгресен център – Варна
Скандинавско кино за младежка публика

Лектория
Съвременно норвежко и шведско  кино за младежи – посоки, тенденции

Целуни ме, бе дебил
Норвегия, 2013, 90’

Режисьор: Стиан Кристиансен
В ролите: Ейли Харбое, Йойвинд Ларсен Рунестад, Кристофер Йонер

Група тийнейджъри се заемат с амбициозната задача да поставят и изиграят пиеса от известен автор. За ръководител на процеса наемат прочут актьор, който в този момент преживява криза на средната възраст. Решението му да повери главната роля на един местен герой ще превърне колективната работа в истински ад.



2 май – зала „Европа“– 20.00 ч., Фестивален и конгресен център - Варна
Его
Швеция, 2013, 105’

Режисьор: Лиса Джеймс-Ларшон
В ролите: Мартин Валстрьом, Милене Хедрол, Сисела Кайл

25-годишният Себастиан се носи по повърхността: животът е парти, пари и мацки за една вечер. Но внезапен инцидент го оставя сляп и целият свят се затваря пред него, за да се отвори един друг, непознат свят, благодарение на общуването с личната му  асистентка Мия – момиче, на което не би обърнал внимание в предишния си живот.
„Его“ е смешно-тъжна романтична история за суетата, любовта, секса и простата истина, че нещата не винаги са, каквито изглеждат.

Награди и номинации:
МФФ Талин – номинация за най-добър младежки филм



3 май – Contemporary space – 19.00 ч.
Старчето
Исландия, 2014, 90'

Режисьор: Бярни Торсон
В ролите: Сигурдур Сигурйонсон, Палми Гестсон, Едда Бьорнсдотир

Гуйон е водил спокоен и сигурен живот досега. Но един ден идва време да се пенсионира, да се изправи пред старостта и да се вгледа отблизо в брака си. Драматично-комична история за житейските кръстопъти и смисъла на всичко, което ни се случва по пътя.

Награди и номинации:
Номинация за наградата „Едда“ за актьор на годината - Сигурдур Сигурйонсон


4 май- 18.30 ч. – Contemporary space
Лектория: В кадър – Алисия Викандер

4 май – 19.00 ч. – Contemporay space
Хотел
Швеция/ Дания, 2013, 97’

Реж. Лиса Лангсет
В ролите: Алисия Викандер, Давид Денсик, Анна Бйелкеруд, Мира Еклунд

Когато перфектният на пръв поглед живот на Ерика се разпада и тя тръгва на групова терапия, съдбата я среща с интересни, макар и травмирани хора. За да разсее скуката, еклектичната  групичка, в която попада измисля необичаен начин да се измъкне от статичното си състояние: наемат стаи в хотели, където могат да запазят абсолютна анонимност и всеки един от тях получава шанса да се събуди като друг човек.

Награди и номинации:
МФФ Маракеш – най-добра актриса - Алисия Викандер, Награди "Гулдбаге" - най-добра поддържаща актриса - Анна Бйелкеруд, номинации за най-добър сценарий, най-добра поддържаща актриса - Мира Еклунд, най-добър поддържащ актьор - Давид Денсик.

5 май – 19.00 ч. Contemporary space
Срещата на випуска
Швеция, 2013, 88’

Режисьор: Анна Одел
В ролите: Анна Одел, Андерс Берг, Сандра Андреис, Камила Бенхамза

Известната режисьорка Анна Одел не е поканена на срещата на випуска. Тогава тя решава да заснеме филм за това какво щеше да се случи, ако бе отишла на срещата и се бе сблъскала с бившите си съученици, чиито тормоз е търпяла години наред.  По-късно Анна показва на останалите заснетия материал и документира реакциите им.

Награди и номинации:
МФФ Венеция – награда на ФИПРЕССИ; МФФ Стокхолм - най-добър режисьорски дебют и номинация за най-добър филм; МФФ „Нови Хоризонти“, Вроцлав – Голямата награда; МФФ Братислава - награда на студентското жури; МФФ Брюксел - награди за най-добър филм и най-добър дебют; МФФ Дъблин - награда на критиката; Награди "Гулдбаге" - най-добър филм и най-добър сценарий

ЦЕНА НА БИЛЕТИТЕ: 6 лв. Намаление за пенсионери и учащи: 4 лв.

Модератор и водещ на лекториите: Елица Матеева.



https://www.facebook.com/5-%D0%B8-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-878479435526533/?fref=ts

Популярни публикации