ART
DOCU
MENTARIES
Един проект на Елица Матеева и фондация „Крео Култура“
Документално кино за артисти - специална селекция от изданията SOFIA BITING DOCS и MENAR
През месец октомври веднъж седмично Contemporary Space със съдействието на Сдружение Pozor ще представи на варненската публика 4 филма*, специална селекция, посветена на изкуството като форма на реакция на социални, политически, икономически и пр. обществени тенденции. В предложените заглавия, личността на артиста се превръща в социален феномен, в своеобразен персонаж, който демонстрира своето отношение чрез изкуството си спрямо определени порядки, норми или възприятия.
*Всички филми са със субтитри на български език
Билети на цени от 7 лв., 5 лв. за учащи, студенти и пенсионери.
______
7 октомври, 19:00
SLAVE TRADE КАК ПРИНС ПРОМЕНИ МУЗИКАЛНИЯ БИЗНЕС?
Оригинално заглавие: Slave Trade: How Prince Re-Made the Music Business
САЩ, 2014, 151 мин.
Режисьор: Елиът Ридъл
През 1995г. Принс споделя, че съвсем скоро интернет ще определя възходите и паденията в кариерата на музикантите. Тогава влиятелните личности в музикалната индустрия подминават с усмивка предупреждението на гения.
Година преди смъртта на Принс последните му два албума не успяват да влязат в топ 40 на „Билборд”, дни след новината, че музикантът е починал, пет негови албума намират място в челната десятка на „Билборд” – единствен и неповторим рекорд.
Филмът включва множество кадри и интервюта, които за първи път се появяват на голям екран.
______
14 октомври, 19:00
Шумът на Кайро
Оригинално заглавие: The Noise of Cairo
Германия-Египет (2012) 57’
Режисьор: Хайко Ланге
Сценарист: Хайко Ланге
Оператор: Марк Фолк
Продуцент: Хайко Ланге
Шумът на Кайро е филмово приключение, проследяващо взаимодействието между изкуството и революцията в Египет. Протест от всякакъв вид е жестоко наказван в предреволюционен Египет и артистичните изяви са възприемани единствено като заплаха за статуквото. Но след падането на диктатурата на Мубарак, художествената сцена в Кайро процъфтява отново. Как революцията от 2011 г. се отразява на египетските артисти и тяхното творчество?
______
21 октомври, 19:00
В ОЧАКВАНЕ НА УТРЕШНИЯ ДЕН
Оригинално заглавие: Tomorrow We Will See / Bukra Minshouf
Ливан, 2012, 76 мин.
Режисьор: Сорая Умевака
Сценарист: Сорая Умевака
Продуценти: Сорая Умевака, Маделин Абдел Джалил
C участието на: Аббас Бейдун, Алавия Соб, Алисар Каракала, Бернар Хури, Даня Хамуд, Надим Карам
Награди и номинации:
Награда Deutsche Bank Creative
Филмът предлага поглед към разцъфтяващата творческа култура в Ливан през призмата на десет ливански артисти. Чрез изкуството те са преодолели десетилетия на социална и политическа нестабилност и несигурностите на утрешния ден.
Отличителна черта, която ги обединява е талантът им да използват изкуството като средство за преодоляване на разделенията и насърчаване свободата на мисълта.
С мисъл и находчивост представените творци превръщат идеи, скици и пространство в живи и динамични произведения на изкуството.
______
28 октомври, 19:00
СКАЛЪПЕНАТА ВИНА НА АЙ УЕЙУЕЙ
Оригинално заглавие: Ai Weiwei: The Fake Case
Дания-Китай-Великобритания, 2013, 86'
Режисьор: Андреас Йонсен
Сценарист: Андреас Йонсен
Продуценти: Сигрид Дикяер, Андреас Йонсен, Катрине Салстрьом
Той е само един артист, който в търсене на новото, провокира властта чрез изкуството. След 81 дни задържане на изолирано място, той е пуснат под домашен арест. 18 камери следят всяко негово движение.
Семейството му е в очакване на скалъпения от китайското правителство процес срещу него, а светът не спира да си задава въпроса: "Кой се страхува от Ай?"

Популярни публикации