Последна кино лектория за 2017 - Сувенир с Изабел Юпер



Изабел Юпер и  комедията „Сувенир“ в лекторски модул в отдел „Изкуство“-Регионална библиотека „Пенчо Славейков“-Варна



На 9 декември от 10.00 ч. почитателите на киното ще гледат филма „Сувенир“ с Изабел Юпер в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“. Лекторският модул ще бъде посветен на творческата кариера на актрисата - модератор на срещата е Елица Матеева - критик и театрален режисьор.
„Сувенир”е филм на режисьора Баво Дефюрн („Северно море, Тексас” ), в който Юпер влиза в ролята на Лилиан, която някога е била „Лора” – обещаваща изгряваща звезда на музикалния небосклон. Нейният най-бляскав момент е финалът  й на второ място след ABBA на конкурса „Евровизия” през 1974 г. Днес всички са забравили за нейния кратък досег със славата и тя работи във фабрика за пастет. Но когато среща 20-годишния боксьор Джийн, животът ѝ се преобръща с главата надолу. Джийн се влюбва в нея и я убеждава, че трябва да се завърне на сцената. Фестивалните отзиви за „Сувенир” са преобладаващо положителни, като повечето споменават лекия тон на филма и  отличното изпълнение на Изабел Юпер.
   Изабел Юпер е френска театрална и кино актриса, носителка на две награди Сезар, два приза „Златна палма“ на международния филмов фестивал в Кан, две купи Волпи на филмовия фестивал във Венеция и награда на „БАФТА“. Сред най-известните филми с нейно участие, фигурират „Тя“, „Пианистката“, „Плетачката на дантели“, „Виолет Нозиер“, „Церемонията“, „Мадам Бовари“ и „Дамата с камелиите“. По време на дългогодишната си и особено активна кариера, освен във френски, актрисата се снима и в множество чуждестранни филми, сред които италиански, немски, полски, британски, американски, азиатски и сръбски продукции. Изабел Юпер е родена на 16 март 1953 г. в Париж, в семейството на Реймон Юпер, индустриалец, и съпругата му Аник Бо, учителка по английски език и пианистка. Има три сестри е един брат – всички работещи в културната сфера. След като завършва гимназията, Юпер е приета във Версайската консерватория във факултета за православни и източни езици, където се дипломира със специалност руски език. Паралелно с това тя посещава курсове по актьорско майсторство в „Екол де ла ру бланш“, след което се записва в Националната консерватория за драматично изкуство. Филмовата кариера на Изабел Юпер стартира през 1972 г., с второстепенни роли в три филма с режисьори Нина Компане, Ален Льован и Клод Соте. През 1974 г. Юпер е в ролята на тийнейджърката-бунтарка Жаклин в култовата продукция на режисьора Бертран Блие „Валсиращите “, която привлича близо шест милиона зрители в кино залите във Франция. Две години по-късно идва и първият от поредицата звездни моменти в кариерата на актрисата, когато тя е избрана да изпълни главната роля във филма „Плетачката на дантели“ на Клод Горета, който ѝ носи международна слава и награда на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство в категория „най-обещаващ дебют в главна роля“, както и статуетката за „най-добра актриса“ на италианските национални награди „Давид Ди Донатело“ (италианският еквивалент на „Оскар“).
За филма си „Сувенир“ Баво Дефюрн казва: „Мисля, че това е историята на една жена, която е станала цинична и песимистка, защото е разочарована от живота. Мечтите и амбициите й, както цялата й енергия са заприличали на спукан балон. Тя се намира в онази жизнена фаза- загубила надежда, а някогашният й оптимизъм е изчезнал-всичко прилича на сянка. Но пък красивото на тази история е, че тази самотна жена е открита от човек, който я приема  с всичките й недостатъци. Жената пък поема свеж въздух чрез появата на нов приятел. Тази история въздейства положително и ми се струва, че този филм е за онези зрители, които искат след финала на филма да напуснат салона с усмивка, озарени от щастие.

Популярни публикации