„Мери Шели“ – пламенната ирландка в търсене на съвременния Прометей


„Мери Шели“ – пламенната ирландка в търсене на съвременния Прометей
                        

Ако сте забравили филма на Кен Ръсел „Готик“ (1986), в който актрисата Миранда Ричардсън изигра ролята на Мери Шели-създателката на Франкенщайн, то непременно е време да видите новата история за Мери Шели, в която 20 годишната американска звезда с над 30 роли в киното Ел Фанинг показва своята висока класа като интерпретира с ювелирна дълбочина образа на ирландската писателка в англоговорящия филм на режисьорката от Саудитска Арабия Хайфа-Ал Мансур „Мери Шели“(2017).
Хайфа ал-Мансур, родена през 1974 г., е първата жена режисьор от Саудитска Арабия. Тя нашумя преди 2 години с филма си „Уаджида“. Той разказва за 11-годишно момиче от Рияд, чиито смели мечти ще бъдат разбити от репресивните нагласи към жените в нейната родина. Ал-Мансур живее в Бахрейн, а нейният съпруг е американски дипломат.
 Точно 200 години след излизането на „Франкенщайн, или съвременният Прометей“, сюжетът на романа от Мери Шели продължава да бъде извор на всички видове изкуства, и най-вече на киното, казва проф Владимир Игнатовски. Когато излиза за първи път книгата, на корицата липсва името на автора. Издателият се е притеснявал в онези сложни времена да не бъде преследван от консервативните кръгове и църквата. И наистина критиките не закъсняват, романът е определен за „богохулство“, но пък читателите са влюбени в новата творба, до такава степен, че на кориците на следващата книга на същия автор пише „От автора на Франкенщайн“. След време, читателите ще научат, че майсторът на смайващото произведение е само на 18-19  години. Почти на същата възраст американската актриса Ел Фанинг успява да влезе в кожата на персонажа си, да концентрира воля, сила и устременост, за да убеди зрителите, че всяка жена има право да бъде себе си като се изразява, въпреки ограниченията на времето.
 На 17 ноември в 10.00 ч. в отдел „Изкуство“ – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна ще се осъществи лектория и прожекция на филма „Мери Шели“, с модератор Елица Матеева.
 „Мери Шели“ проследява любовната връзка между Мери Улстънкрафт Годуин и един от най-добрите английски поети романтици Пърси Биш Шели, за когото младата писателка по-късно се омъжва. Връзката между двамата вдъхновява Мери да напише най-известната си творба – „Франкенщайн“, която е публикувана през 1818 г.
Мери израства в семейство на интелектуалци. Майка й е известна писателка, публицист, предшественик на феминизма, автор на прочутото произведение „За правата на жените“. Бащата на Мери е Уилиям Годуин - философ, публицист, автор на актуалното и до днес произведение „Политическата справедливост“. Майката на Шели умира десет дни след раждането на Мери, която израства с книгите на своя родител Мери Уолстънкрафт. Мери и нейната по-голяма полу-сестра Фани Имлай са отгледани от техния баща. Когато Мери става на четири години, Годуин сключва брак с Мери Джейн Клеърмонт. Годуин осигурява на своята дъщеря много добро образование и я окуражава да следва неговите либерални политически виждания. През 1814, Мери Годуин започва романтична авантюра с един от политическите последователи на баща ѝ, Пърси Биш Шели, който обаче е вече женен. Заедно с доведената сестра на Мери-Клеър, те напускат Франция и започват да пътешестват из Европа. Преди тяхното завръщане в Англия, Мери е бременна с детето на Пърси. През следващите две години, тя и Пърси са съпътствани от постоянни дългове, отлъчвани от обществото, а накрая загива и тяхната дъщеря, която се ражда преждевременно. Те сключват брак в края на 1816, след самоубийството на първата жена на Пърси Шели, Хариет. През 1816, двойката прекарва прекрасно лято заедно с Джордж Байрон, Джон Уилиям Полидори и Клеър Клеърмонт, близо до Женева, Швейцария, където Мери замисля идеята за нейния най-прочут роман „Франкенщайн“.Семейството напуска Англия през 1818 и заминават за Италия, където тяхното второ и трето дете загиват, преди Мери Шели да роди нейното последно и единствено оцеляло дете, Пърси Флоренс. През 1822, нейният съпруг се удавя, когато неговата лодка потъва по време на буря близо до Виареджо. Година по-късно, Мери Шели се завръща в Англия и се отдава на отглеждането и образованието на нейния син и на нейната писателска кариера. Последните години от живота си, тя бива покосена от упорита болест, вероятно причинена от мозъчен тумор, която я убива на 53-годишна възраст.
Мери и Пърси започват да се срещат тайно на гроба на нейната майка и се влюбват – тя била почти на седемнадесет, а той на двадесет и две. Нейният баща не одобрява това и се опитва да осуети връзката им и да спаси от унищожение честта на неговата дъщеря. На 28 юли 1814 двойката тайно заминава за Франция, като вземат със себе си доведената сестра на Мери-Клеър Клеърмонт, но оставят бременната, по това време, жена на Шели. Те пътуват до Париж, и после, със магаре, муле, карета и пеша продължават да пътешестват из Франция, която скоро е била опустошена от война. Стигат до Швейцария. Докато пътуват, Мери и Пърси четат трудовете на майка ѝ, Мери Уолстънкрафт, и продължават да пишат свои.
 Ситуацията, която очаквала Мери Годуин в Англия била изпълнена с усложнения, някои, от които тя не би могла да предвиди. Малко преди или по време на пътешествието тя забременява. Мери и Пърси били разорени и за огромна нейна изненада, баща и отказва да направи каквото и да било за да им помогне. Двойката се премества заедно с Клеър в жилището в Съмър и започват усилено да развиват писателска дейност. Бременна и често болна, Мери Годуин преживява тежко радостта на Пърси, от раждането на неговият син от Хариет Шели през късната 1814 и честите му разходки с Клеър Клеърмонт.
На 22 февруари 1815, Мери ражда два месеца по-рано момиченце, на което не било писано да оцелее. Загубата на детето и, отключила силна депресия у Мери, тя започва да има видения на починалото бебе, но зачева отново и се възстановява до настъпването на лятото. С възобновяването на финансите на Пърси Шели, след смъртта на неговия дядо, Сър Буш Шели, двойката наема вила в Бишопсгейт. През това време Пърси пише неговата поема „Аластор“ и на 24 януари 1816, Мери ражда второ дете, Уилям.
Женевското езеро и „Франкенщайн“
През май 1816 Мери Годуин, Пърси Шели и техният син тръгват на път към Женева заедно с Клеър Клеърмонт. Те планират да прекарат лятото с поета Джордж Байрон (Лорд Байрон), който има връзка с Клеър Клеърмонт, която след това забременява. Групата пристига в Женева на 14 май 1816, където Мери започва да се нарича „Мисис Шели“. Байрон се присъединява към тях на 25 май заедно с младия физик Джон Уилиам Полидори и наема вила Диодати, близо до Женевското езеро. Пърси Шели наема по-малка сграда в близост. Те прекарват времето си пишейки, плавайки из езерото и говорейки до късно през нощта.
Лятото се случва дъждовно и младежката компания е принудена да прекарва повечето от времето на закрито в разговор и четене. Така те прочитат колективно един сборник от разкази за привидения, преведен на френски от немски. Като резултат решават всеки да напише собствен „разказ за призрак“, като всеки се стреми неговият да бъде най-смразяващ и страшен.
Байрон нахвърля част от приказка, която по-късно добавя към „Мазепа“. Шели започва да работи върху ранен епизод от живота си, но не го довършва. Мери отначало е притеснена, липсва ѝ сюжет. Тя е най-младата, няма нищо зад себе си, важно ѝ е да се докаже. Една вечер след разговор, посветен на постиженията на Еразъм Дарвин, който бил успял да „одушеви“ късче фиде с електричество – едно наистина твърде романтично „научно“ завоевание, Мери затваря очи и вижда бъдещето нейно чудовище. Така започва приключението, завършило след около година с написването на „Франкенщайн“. Първоначално тя го замисля като кратък разказ, но покъсно го разширява в роман – „Франкенщайн или новият Прометей“. В съгласие с първоначалния бас Мери Шели успява да създаде завладяващо и смразяващо кръвта четиво.
Филмът „Мери Шели“(САЩ, Великобритания, Люксембург) проследява сложната връзка на Мери с Пърси, създаването на романа, както и трудния живот на писателката, докато успее да се утвърди като автор на приключенията на Виктор Франкенщайн и неговото Създание. Мери по подобие на своя Виктор Франкенщайн макар и млада отдавна е разгадала тайните на небето и земята, защото чрез творчеството си е опознала същността на човешките страхове и болка. Когато една книга се опита да премине отвъд границите на Природата, животът придобива нова светлина.
Mary Shelley / Мери Шели (2017)
Режисьор:  Хаифа Ал-Мансур
Актьори:  Ел Фанинг, Дъглас Бут, Бел Паули, Бен Харди, Том Стъридж, Мейзи Уилямс, Стивън Дилейн
Номинация за награда на публиката от МФФ в Единбург (2018), номинация за „Сребърен Мелиес“ за най-добър европейски филм  от Нюшатал – фантастичен филмов фестивал в Швейцария (2018).

Популярни публикации