събота, 1 декември 2018 г.

„Лила и Мо“ – режисьорският дебют на носителката на „Сезар“ Сара Форестие


„Лила и Мо“ – режисьорският дебют на носителката на „Сезар“ Сара Форестие финализира календарната кино година в Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ - Варна
 „Лила и Мо“ (2017) е драматична, но и романтична история за аутсайдерите, за хората, които не забелязваме или отбягваме, защото са различни. Мо е на 30 години, има усет към сладкарския бизнес, но не може да чете. Лила  пише поезия, чете много, отличничка е в класа, но се отказва от света на думите, изречени на глас, защото заеква. Те се срещат случайно-ирония на Съдбата - Мо пита за една улица, а Лила му я описва на едно листче. На 15 декември в 10.00 ч.в отдел „Изкуство“ ще се проведе последната за 2018 г. среща на любителите на киното с лектория и прожекция на филма „Лила и Мо“ в рубриката „Особен поглед“. Сара Форестие (носителка на награда „Сезар“ за най-добра актриса за „Имена на любовта“) застава зад камерата, за да разкаже емоционалната история на двама странника, които ще се борят за любовта си въпреки всичко, което застава на пътя им. Модератор на срещата е: Елица Матеева-критик и режисьор.
Сара Форестие е родена през 1986 г. в Копенхаген, Дания. През 2005 г. тя е носител на „Сезар“ за най-добра изгряваща звезда във филма на Абделатиф Кешиш „Игри на любовта и случайността“. През 2011 г.Форестие печели наградата за най-добра актриса за „Човешки имена“ като  изпреварва номинацията на дивата на френското кино Катрин Деньов. Форестие започва да се снима в киното на 15 годишна възраст в епизодични роли, славата й идва след работата й с Кешиш, през 2006 г. се снима в екранизацията по Патрик Зюскинд „Парфюмът. Историята на един убиец“. През 2010 се снима в биографичния филм „Генсбур – любовта на хулигана“, където играе певицата Франс Гал-френската победителка от Евровизия през 1965 г-починала през януари 2018 г. През 2015 г. играе във филма на Емануел Берко „Млада кръв“, с който се открива фестивала в Кан, където отново си партнира с Катрин Деньов, показван в отдел „Изкуство“ – Регионална библиотека „Пенчо Славейков“.
  Сара като Лила в „Лила и Мо“ е крехка, но с изключителна чувствителност, въпреки живота, който е принудена да води (да се грижи за по-малката си сестра, да търпи подигравките на съучениците си  и баща си), Лила вярва в доброто и търси неистово любовта. Мо на Редуан Харджайн е ловък имповизатор, работлив и забавен самотник. Оригиналното заглавие на филма на Сара Форестие е „М“ – навява спомен от един стар филм на Фриц Ланг, но тук персонажите без да извършват престъпление стоят встрани от обществото. Сара Форестие е участвала в творбите на талантливи режисьори като Клод Льолуш, Бертран Блие, Ален Рене. Натрупала опит като актриса, тя работи в своя дебют с номинирания за Оскар ветеран – оператор Гийом Шифман. Филмът „Лила и Мо“ има премиера на фестивала във Венеция през 2017 г. „Лила и Мо“ е с награда за най-добър дебют от фестивала в Букурещ през 2018 г., с награда за Сара Форестие като най-добра актриса от МФФ Riviera (Италия) 2018 г.