АЗ И ТИ - НА КИНО В ГАЛЕРИЯТА НА ТЕРЕЗА


НА КИНО В ГАЛЕРИЯТА НА ТЕРЕЗА
In Memoriam Bernardo Bertolucci

 Фройдизъм, социализъм и будизъм -  това са трите тематични кита, върху които винаги се е крепяло киното с марка Бертолучи. На 26.11.2018 филмовият свят загуби в лицето на Бернардо Бертолучи носител на 9 награди „Оскар“ за епичната кинотворба „Последният император“, а неговите „ХХ век“, „Конформистът“ и „Последно танго в Париж“ са оказали влияние върху поколения режисьори. На 22 декември от 17.00 ч. очакваме почитателите на седмата муза, за да гледаме заедно:

„АЗ И ТИ“
Жанр: Драма
Италия / 2012 / 103 минути
Сценарист: Бернардо Бертолучи, Николо Аманити, Умберто Контарело, Франческа Марчиано
Режисьор: Бернардо Бертолучи
В ролите: Теа Фалко, Джакопо Олми Антинори
Продуцент: Марио Джанани
Младостта е особена слабост за Бертолучи в късния период на кариерата му – била тя представена чрез сблъсъка между поколенията в „Открадната красота“ или носталгичния портрет на трима младежи, оплетени в сексуални и политически вълнения в разгара на събитията от Май ’68 в Париж в „Мечтатели“. Въпреки че политиката и секса напълно отсъстват в "Аз и ти", напрежението между поколенията отново е представено въздействащо в това наситено изследване на отношенията между проблемни брат и сестра.
Лоренцо е 14-годишен младеж, борещ се със своята стеснителност чрез сесии при терапевт в присъствието на майка си. В отчаян порив на независимост той решава да пропусне седмица ски ваканция със своя клас и да се усамоти в мазето на семейната къща. Но мечтата на Лоренцо за седмица самотно бягство е осуетена от неочакваната поява на двайсетинагодишната му полусестра Оливия, която разкрива укритието му докато тършува из мазето. Въпреки че обещава да не разкрива тайната на Лоренцо, тя само допълнително усложнява и без това странната ситуация: тя е наркоманка, която е решила, че е крайно време да се откаже от порока си. Докато Оливия се бори с демоните си, тя и Лоренцо са принудени да се изправят пред сложната история, която е разделила семейството им и тях самите.
"Когато се занимаваш с изкуство, трябва да се съюзиш преди всичко с искреността, с истината. Но често има фалшив либерализъм. Съгласен съм с това, което казваше Пазолини през 70-те г., малко преди убийството му. Той изобличаваше фалшивата свобода, продиктувана от консуматорското общество. Младите са толкова слаби и безпомощни пред тази буря от информации и образи, която се излива над тях. Как да разделиш вярното от фалшивото в този килер, който наричат модерност? Самата дума фалшифицира много неща".(Б.Бертолучи)

Работейки с двама дебютанти, Бертолучи създава изумително въздействаща история за млади хора, борещи се с тегобата на семейната обремененост; тема, която цял живот е вълнувала режисьора – от Преди революцията и Стратегията на паяка до Последният император. Ако "Аз и ти" напомня за ранните филми на Бертолучи, това не е случайно. Повечето филми от режисьора на „Последно танго в Париж“ поставят въпроса за загубата на идентичността. „Аз и ти“ (Io e te, 2012) също е филм за разочарованията, стремежите, борбите и мечтите на тинейджърите, опитващи се да се самоопознаят. „Струва ми се, че е много интересно да насочвам камерата към млади хора, опитвайки се да уловя жизнената им енергия и тяхното любопитство“, - споделя Бертолучи.
Номинации:
Кан – Извън конкурса
Торонто – програма "Майсторите"
Модератор: Елица Матеева
Вход: 3.00 лв.
Галерията на Тереза Зиковска се намира на улица „Воден“ 25

Популярни публикации